lördag 7 januari 2012

You and me are sometimes so different

NÄR JAG BODDE i Thailand för första gången så väcktes det en nyfikenheten för andras kulturer och traditioner. Så detta intresse har bara vuxit under åren och jag tycker det är så himla kul att dessutom få möjlighet att jobba med olika kulturer i mitt yrke och det är toppen. 
I ett förhållande där man har olika kulturer så lär man sig också väldigt mycket utav varandra, men under dessa år jag har varit tillsammans med Aneek så finns det ändå vissa saker jag kan störa mig på:
 • Allt som hör till julen älskar jag såsom adventsfika, julmarknad, Kalle Anka på julafton etc. Allt det där som man är uppvuxen med är inget som Aneek direkt bryr sig om. Hade önskat att han hade uppskattat det svenska traditionerna ännu mera...men det kanske han gör om ca 10 år?! 
 • Planering och struktur är något som jag tycker är viktigt. Men det verkar inte finnas i Aneeks värld...en sak kan ändras från dag till dag eller t.o.m. från minut till minut alltså det är nästintill omöjligt att veta säkert när Aneek ska planera något eller hans thaikompisar. Det är självklart att man ska kunna vara spontan men någon måtta få det allt vara hehe ;) Känner någon annan igen detta beteende? Jag antar att det är många thailändare som är såhär, då det var likadant när vi bodde i Thailand!!
 • Nu vet jag inte heller om denna punkt är typiskt för thailändare med en sak jag upptäckt är att Aneek kan placera saker på helt fel ställen! Som t.ex. så kan han sätta en hostmedicinflaska på byrån i hallen istället för i skåpet där all annan medicin finns. Han tyckte det inte spelade någon roll, medan jag blev sur för att det ser fult ut. Jag tycker saker och ting har bestämma platser, medan Aneek sprider ut sina saker hur som helst. Det kanske bara är så han är, men det hade varit kul att höra om ni har upplevt något likande hos er thaikille? 
Det är dessa 3 punkter om "kulturkrockar" som jag kan komma på just nu. Men berätta gärna om era erfarenheter eller upplevelser kring detta, så kanske jag kommer på fler saker.


Bjuder på en bild där jag hjälper till att lägga sticky rice i små påsar, för att dagen där på så skulle vi fira att två killar skulle bli munkar :) Fast att Aneek inte alltid är så engagerad i de svenska traditionerna så älskar jag däremot de thailändska högtiderna! 

1 kommentar:

 1. Haller med om att de ar valdigt spontana och inte har den blekaste aning om vad planering ar for nat. Det kan jag stora mig pa nat sa otroligt!
  Annars tycker jag att den storsta kulturskillnaden ar att thailand kanns 50 ar (minst) efter i tiden. Speciellt deras kvinnosyn. Sager inte att alla ar lika.
  Men jag ser ju att folk skrattar at mig och min kille (eller mest at han da for att Han ar en "mes") for att han later mig kora moppen, han lagar middag till mig varje dag och sa blir vissa chockade over att han inte blir arg pa mig nar jag gar ut och festar.

  Det finns egentligen hur mycket skillnader som helst men jag tycker att det ar lite kul sa lange man kan lara av varandra och ingen tar skada :)

  SvaraRadera